Harddraverij & paardenwelzijn: Beantwoorde liefde. Verantwoorde prestaties

Het maatschappelijk debat over dierenwelzijn richt zich de laatste jaren sterk op de intensieve veehouderij, maar zeker ook op recreatieve en sportieve activiteiten met dieren. Circa 500.000 Nederlanders rijden recreatief paard en doen dat met veel passie en dierenliefde. Er zijn in ons land gelukkig goede en strenge richtlijnen voor hoe paarden moeten worden gestald, behandeld en verzorgd. Nederland loopt op dit gebied in Europa zelfs voorop.

Lees verder in de brochure van de Bond van Harddraverijverenigingen en -stichtingen in Nederland: Harddraverij & paardenwelzijn

_________________________________________________________________________________

De wedstrijd-outfit van een harddraver: video!

Dierenactivisten claimen dat de paarden bij een harddraverij veel pijn en stress ervaren. Er wordt met afgrijzen gesproken over het gebruik van “dwangmiddelen” als de staartriem, de opzetteugel of check, kettingen in de mond, een vastgebonden tong, en oorproppen… Dravertrainster en paardenliefhebber pur sang Caroline Aalbers legt in een video van minder dan 5 minuten uit waar deze hulpmiddelen werkelijk toe dienen en hoe ze worden gebruikt om het paard te beschermen en te helpen bij het presteren. 

_________________________________________________________________________________

Paardenwelzijn op de agenda 

Alleen met de juiste informatie kunnen ook ‘niet-paardenmensen’ een goed geïnformeerde mening vormen over de paardensport, vindt Drs. Berit Boshuizen (foto), Europees Erkend Specialist Inwendige Ziekten van het Paard, verbonden aan de Paardenkliniek Wolvega.

Zij is auteur van het artikel ‘Paardenwelzijn op de agenda’, dat is verschenen in De Paardenkrant, editie december 2022 (Bron: Website Kortebaanbond)