Spannende kortebaandraverij Nootdorp op 8 augustus 2023.

It’s Showtime Zaz opvolger van Cassidy Bid.

It’s Showtime Zaz was op dinsdag 8 augustus 2023 na vaak bloedstollende ritten onder een enorm publieke belangstelling de sterkste tijdens de kortebaandraverij in Nootdorp en daarmee een waardig opvolger van Cassidy Bid. Pikeur Rick Wester mocht uit handen van de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp de heer Björn Lugthart de fel begeerde Zilveren Zweep in ontvangst nemen.

De eerst zes aankomenden:

  1. It’s Showtime Zaz met Rick Wester
  2. Hampshire F Boko met Aad Pools
  3. Coktail Bar met Mats Wester
  4. Cassidy Bid met Caroline Aalbers
  5. Candy Blue Chip met Mats Wester
  6. Jet Bianco met John Dekker

Voorafgaand en als start van de Nootdorpse Paardendag vond om 12.30 uur onder overweldigende publieke belangstelling de traditionele ponybrunch plaats, dit jaar nieuw op het parkeerterrein tussen voetbalvereniging SV Nootdorp en basisschool de Waterwilg. De eerste prijs werd hier gewonnen door pony Savi met Jenna van der Salm, Jenna was uitgedost als zeemeermin, haar vader was verkleed als Triton en Evi van de Nouweland verkleed als Botje maakte de combinatie compleet. Ook de andere attracties voor de jeugd, zoals het ponyrijden en het kinderland werden druk bezocht.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

De wedstrijd-outfit van een harddraver: video!

Dierenactivisten claimen dat de paarden bij een harddraverij veel pijn en stress ervaren. Er wordt met afgrijzen gesproken over het gebruik van “dwangmiddelen” als de staartriem, de opzetteugel of check, kettingen in de mond, een vastgebonden tong, en oorproppen… Dravertrainster en paardenliefhebber pur sang Caroline Aalbers legt in een video van minder dan 5 minuten uit waar deze hulpmiddelen werkelijk toe dienen en hoe ze worden gebruikt om het paard te beschermen en te helpen bij het presteren. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie: Henk Hoogweg, secretaris – 06 1494 0254 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brochure: Harddraverij en paardenwelzijn

Bijschrijving Kortebaan Nootdorp in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland 

De Corona pandemie is er de oorzaak van dat het een verloren jaar is voor de drafsport en voor de kortebaansport in het bijzonder.

Ondanks de sombere aanhef is er een lichtpuntje, de Kortebaan van Nootdorp wordt bijgeschreven in de Inventaris van het Immaterieel Erfgoed van Nederland.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland omschrijft de bijschrijving als volgt.

Wat betekent bijschrijving in de Inventaris?

Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland geeft aan dat een erfgoedgemeenschap zich actief en bewust inzet voor de toekomst van haar immaterieel erfgoed. Het draagt bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. Het heeft te maken met gezien worden, met herkenning en met trots. Doorgaans zijn er honderden vrijwilligers bij betrokken die zich belangeloos inzetten en (vaak) zonder subsidie al jaren met heel veel plezier werken aan een vorm van immaterieel erfgoed.

Samenvattend de kortebaan is iets om trots op te zijn en meer dan waard om in stand te houden, de bijschrijving betekent een steun in de rug voor het bestuur alsmede de tomeloze inzet van de vrijwilligers.

 

De Kortebaan Nootdorp is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.