Spannende kortebaandraverij Nootdorp op 8 augustus 2023.

It’s Showtime Zaz opvolger van Cassidy Bid.

It’s Showtime Zaz was op dinsdag 8 augustus 2023 na vaak bloedstollende ritten onder een enorm publieke belangstelling de sterkste tijdens de kortebaandraverij in Nootdorp en daarmee een waardig opvolger van Cassidy Bid. Pikeur Rick Wester mocht uit handen van de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp de heer Björn Lugthart de fel begeerde Zilveren Zweep in ontvangst nemen.

De eerst zes aankomenden:

  1. It’s Showtime Zaz met Rick Wester
  2. Hampshire F Boko met Aad Pools
  3. Coktail Bar met Mats Wester
  4. Cassidy Bid met Caroline Aalbers
  5. Candy Blue Chip met Mats Wester
  6. Jet Bianco met John Dekker

Voorafgaand en als start van de Nootdorpse Paardendag vond om 12.30 uur onder overweldigende publieke belangstelling de traditionele ponybrunch plaats, dit jaar nieuw op het parkeerterrein tussen voetbalvereniging SV Nootdorp en basisschool de Waterwilg. De eerste prijs werd hier gewonnen door pony Savi met Jenna van der Salm, Jenna was uitgedost als zeemeermin, haar vader was verkleed als Triton en Evi van de Nouweland verkleed als Botje maakte de combinatie compleet. Ook de andere attracties voor de jeugd, zoals het ponyrijden en het kinderland werden druk bezocht.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

De wedstrijd-outfit van een harddraver: video!

Dierenactivisten claimen dat de paarden bij een harddraverij veel pijn en stress ervaren. Er wordt met afgrijzen gesproken over het gebruik van “dwangmiddelen” als de staartriem, de opzetteugel of check, kettingen in de mond, een vastgebonden tong, en oorproppen… Dravertrainster en paardenliefhebber pur sang Caroline Aalbers legt in een video van minder dan 5 minuten uit waar deze hulpmiddelen werkelijk toe dienen en hoe ze worden gebruikt om het paard te beschermen en te helpen bij het presteren. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie: Henk Hoogweg, secretaris – 06 1494 0254 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brochure: Harddraverij en paardenwelzijn

Bijschrijving Kortebaan Nootdorp in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland 

 

 

Mini-documentaire over kortebanen als erfgoed

Het is een mooie opstap naar het al veelbesproken 'paaltjesproject' (bordjes met QR-codes op de kortebaanlocaties om op die andere 364 dagen te kunnen zien wat daar zich die ene dag van het jaar afspeelt)... Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed heeft de kortebaandraverijen verkozen als onderwerp van een korte, 10 minuten durende documentaire. 

Aan het woord komen leerling-pikeur Thomas Bos, pikeur Manon Pools en Gerard Post Uiterweer (voorzitter KBB en HDV Heemskerk). Beelden zijn er o.a. van Stompwijk, Sassenheim, Santpoort (waaronder historische beelden uit 1931) en Heemskerk, maar ook op het entraineert van Rob de Vlieger en bij Stal Aad Pools & Dochters.

Link video: https://kortebaanbond.nl/video/

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor de ponybrunch hebben we van Rabo Clubsupport een bedrag van € 464,46 ontvangen, waarvoor wij iedereen die op een stem op ons heeft uitgebracht hartelijk dank zeggen.