Debuterende Cassidy Byd de sterkste in Nootdorp

De kortebaan van Nootdorp op 9 augustus 2022 is gewonnen door Cassidy Byd en zijn pikeur John Dekker. De combinatie profiteerde tijdens de finale van twee fouten van favoriet Southwind Raptor, gereden door leerlingpikeur Marco SpinPiet de Wit (Aad Pools) finishte als derde, voor Eliot Charisma (Danny Brouwer).

Vooraf waren alle ogen gericht op Southwind Raptor, het paard in vorm. De twaalfjarige Amerikaan was afgelopen donderdag nog de sterkste tijdens de kortebaaninterland Nederland – België in Santpoort en leek ook op de kaarsrechte asfaltbaan over De Poort in Nootdorp op weg naar de overwinning. Tijdens de finale ging het echter mis. De combinatie met Marco Spin op de sulky ging zowel tijdens de eerste rit als tijdens de kamprit van de benen en maakte het zo eenvoudig voor Cassidy Byd en John Dekker, die dit presentje maar wat graag in ontvangst namen.

Aanleg

Het gaat echter te ver de overwinning van Cassidy Byd op te hangen aan de fouten van zijn tegenstander. De zesjarige ruin toonde tijdens zijn debuut direct aanleg en versloeg achtereenvolgens Huppe d’Hertals en de eveneens talentvolle Faday Scott. Tijdens de halve finale toonde Cassidy Byd zijn klasse door Eliot Charisma, in 2018 nog winnaar op De Poort, sterk voor te blijven. Cassidy Byd is met zijn overwinning de derde debutant die dit seizoen weet te winnen. Candy Blue Chip in Egmond aan den Hoef en Epoque Voorschoten gingen de ruin dit jaar al voor.

Voor trainster Caroline Aalbers was de overwinning in Nootdorp erg speciaal. De trainster bracht er haar jeugd door en zette op het entrainement van de legendarische Guus Knijnenburg haar eerste stappen in de drafsport. Hoewel haar entrainement al jaren huist in Callantsoog, beschouwt Aalbers de kortebaan in Nootdorp nog altijd als haar thuiswedstrijd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie: Henk Hoogweg, secretaris – 06 1494 0254 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bijschrijving Kortebaan Nootdorp in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland 

De Corona pandemie is er de oorzaak van dat het een verloren jaar is voor de drafsport en voor de kortebaansport in het bijzonder.

Ondanks de sombere aanhef is er een lichtpuntje, de Kortebaan van Nootdorp wordt bijgeschreven in de Inventaris van het Immaterieel Erfgoed van Nederland.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland omschrijft de bijschrijving als volgt.

Wat betekent bijschrijving in de Inventaris?

Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland geeft aan dat een erfgoedgemeenschap zich actief en bewust inzet voor de toekomst van haar immaterieel erfgoed. Het draagt bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. Het heeft te maken met gezien worden, met herkenning en met trots. Doorgaans zijn er honderden vrijwilligers bij betrokken die zich belangeloos inzetten en (vaak) zonder subsidie al jaren met heel veel plezier werken aan een vorm van immaterieel erfgoed.

Samenvattend de kortebaan is iets om trots op te zijn en meer dan waard om in stand te houden, de bijschrijving betekent een steun in de rug voor het bestuur alsmede de tomeloze inzet van de vrijwilligers.

 

De Kortebaan Nootdorp is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.